Overvallers worden gemiddeld steeds jonger én gewelddadiger

Overvallers worden gemiddeld steeds jonger en leggen zich meer toe op ‘makkelijke’ doelwitten. Wel neemt het totaal aantal roofovervallen iets af. Dit zegt Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator van de Nationale Politie, in De Telegraaf.

In 2017 vonden 1103 gewapende overvallen plaats op woningen en bedrijven. Dat zijn er 30 minder dan in 2016. In het piekjaar 2009 bereikte de teller nog 3000 overvallen. Er is dus sprake van een forse daling over de afgelopen jaren. Toch maakt Van der Stap zich ernstig zorgen en dat komt vooral door de ‘verjonging’ van de daders. De jongste was het afgelopen jaar pas 12. Deze overvallers handelen meestal impulsief. ‘Hit and run’. Zware criminelen lijken zich meer op andere vormen van criminaliteit toe te leggen. Zo werden er in 2017 ‘maar’ twee overvallen op juweliers gepleegd. In 2013 waren dat er nog 48.

Belangrijk

Vorig jaar vonden 396 overvallen op woningen plaats. Drie meer dan in het jaar daarvoor. Soms wordt daarbij dodelijk geweld gebruikt, zoals in mei in Landgraaf. Bij die overval werd de 39-jarige bewoner om het leven gebracht. Van der Stap benadrukt dat het heel belangrijk is dat de jonge overvallers gestopt worden, omdat zij anders zullen doorgroeien naar steeds meer geweld. De politie gaat nader analyseren hoe het plegen van overvallen door zeer jonge daders is in te dammen. Volgens Van der Stap wordt op het moment bij ongeveer vijftig procent van de overvallen een verdachte opgespoord. Soms gaat die vrijuit omdat er geen bewijs is. Wie veroordeeld wordt krijgt gemiddeld een derde meer straf dan 7 jaar geleden.

bron: beveiligingsnieuws.nl

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-17566036-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');