Meeste winkeldiefstallen in tien jaar: bij de zelfscan, jongeren en tachtigers met een rollator

Dieven slaan steeds vaker toe in winkels. Het totale aantal aangiftes gaat dat van vorig jaar overtreffen, blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. Ook het absolute recordaantal winkeldiefstallen van tien jaar geleden (meer dan 43.000) gaat ruimschoots uit de boeken.

Brancheorganisatie INretail spreekt van een ‘groot maatschappelijk probleem’ en pleit voor een andere aanpak, waaronder mogelijk hogere straffen. De schade voor de sector, door inkomstenderving en de impact van met name gewelddadige diefstallen op het personeel, gaat dit jaar richting de 2 miljard euro, schat INretail. „De toename komt niet alleen door supermarktklanten die bij de zelfscankassa iets ‘vergeten’, of door jongeren die iets pikken. Er zijn over de hele breedte van de sector meer diefstallen, en er zijn ook agressieve tachtigers die iets in de rollator hebben liggen wat ze niet afrekenen.’’

Die toegenomen combinatie van agressiviteit en criminaliteit ‘moet worden ingedamd’, wat INretail betreft. „Er zit kennelijk een fout in de maatschappij, en we zijn met politie en justitie in overleg hoe we dit moeten oplossen.” Hoe dan? „Misschien moeten de straffen omhoog.”

“Er zijn ook agressieve tachtigers die iets in de rollator hebben liggen wat ze niet afrekenen

Die toegenomen combinatie van agressiviteit en criminaliteit ‘moet worden ingedamd’, wat INretail betreft. „Er zit kennelijk een fout in de maatschappij, en we zijn met politie en justitie in overleg hoe we dit moeten oplossen.” Hoe dan? „Misschien moeten de straffen omhoog.”

Martijn Wildeboer, van het Platform Veilig Ondernemen, vermoedt dat het niet alleen maar aan de inflatie of de verslechterde economie ligt. „Na corona is er meer vrijheid, blijheid, maar dan op een negatieve manier.” Het aantal winkelbezoekers is na de coronajaren toegenomen, en ‘soms is er niet genoeg personeel aanwezig’.

Lees verder onder de advertentie

De politie ziet de cijfers ook stijgen, sinds begin dit jaar al, maar kan volgens een woordvoerder verder vrij weinig doen. „Als een winkelier aangifte doet, is er doorgaans ook al een verdachte. Die houden we aan, en dan is het verder aan het Openbaar Ministerie.”

Na corona is er meer vrijheid, blijheid, maar dan op een negatieve manier

Overigens komen niet alle winkeldieven bij de politie terecht, ondernemers kunnen er ook voor kiezen om de schade ‘civiel af te handelen’. De dief wordt dan aansprakelijk gesteld voor de schade, en moet een vast bedrag betalen van 181 euro. Directeur Arie Jan van Os van Soda, de organisatie die de afhandeling regelt, merkt dat de politie lang niet altijd komt opdagen. „En met die 181 euro heeft de ondernemer in elk geval íéts.”

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-17566036-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');