Voor €100 miljoen gestolen bij Jumbo, €2 miljard in hele retailketen

Winkeliersvereniging INretail wil een strengere aanpak van winkeldiefstal. Dat zegt de brancheorganisatie naar aanleiding van het nieuws dat er bij Jumbo voor €100 miljoen wordt gestolen.

Jumbo meldt in een persbericht vandaag dat het te maken heeft met winkels waar 1 procent van de omzet niet langs de kassa gaat. Het betekent op een totale omzet van ruim €10 miljard dat er dus zo’n €100 miljoen aan producten gestolen wordt. Dat gebeurt met name bij de zelfscankassa’s. Jumbo kondigt daarom meer maatregelen aan, waaronder meer bewakingscamera’s.

Lees verder »

Hervorming Concurrentiebeding

Er is sinds dit jaar een wet invoorbereiding om hetconcurrentiebeding temoderniseren. Het concurrentiebeding moet volgens het kabinet alleen ter werkelijke bescherming van een noodzakelijk bedrijfsbelang(zoals bescherming bedrijfsdebiet), worden ingezeten niet als een standaard clausule worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst.

Het kabinet wil dat het op voorhand duidelijker wordt wanneer een concurrentiebeding kan worden opgenomen en ingeroepen dooreen werkgever. De minister is van plan de volgende wijzigingen uit te werken in een wetsvoorstel:

Lees verder »

Meeste winkeldiefstallen in tien jaar: bij de zelfscan, jongeren en tachtigers met een rollator

Dieven slaan steeds vaker toe in winkels. Het totale aantal aangiftes gaat dat van vorig jaar overtreffen, blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. Ook het absolute recordaantal winkeldiefstallen van tien jaar geleden (meer dan 43.000) gaat ruimschoots uit de boeken.

Lees verder »

Arbeidsinspectie: ‘vier op de vijf distributiecentra onveilig’

Er is nog altijd veel mis in distributiecentra, waar het gaat om het naleven van de veiligheids- en gezondheidsregels. Bij vier op de vijf distributiecentra werden vorig jaar veiligheids- en gezondheidsregels overtreden, blijkt uit een rapportage van de Nederlandse Arbeidsinspectie die aangeeft herinspecties uit te gaan voeren bij de bedrijven die in overtreding zijn geweest of beboet.

Lees verder »

VOG of VGB sinds 1 mei 2022?

VGB voor vertrouwensfuncties

De functies Medewerker, Controleur en Beveiligings-Adviseur Luchthavenbenodigdheden bij een Bekende Afzender en Erkend Agent zijn sinds 1 mei 2022 aangemerkt als vertrouwensfunctie. Als gevolg hiervan is per diezelfde datum voor uitoefening van deze functies bij het verlopen van een VOG of voor nieuwe medewerkers een VGB (Verklaring van Geen Bezwaar) verplicht. Een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) voldoet niet meer. Ook voor de nieuwe functies Security Manager en Security Supervisor is een VGB verplicht. Een VGB wordt afgegeven na een uitgebreid achtergrondonderzoek.

Lees verder »

Subsidieregeling overvallen stopt vanaf juli 2022

Is uw bedrijf, filiaal of woning overvallen? Dan kun je een subsidie aanvragen voor preventieve maatregelen tegen nieuwe bedrijfs- of woningovervallen van maximaal €1000,-. Deze subsidie wordt verstrekt vanuit het Schadefonds Geweldsmisdrijven namens de minister van Justitie en Veiligheid

Het is nog mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen tot 1 juli 2022. Dit kan voor overvallen die hebben plaatsgevonden in de periode van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2021.

Kom je in aanmerking voor een subsidie overvallen?

Lees verder »

Branche helpt graag mee in strijd tegen misdaad en ondermijning

Georganiseerde misdaad en ondermijning kunnen beter worden aangepakt als de politie méér gaat samenwerken met particuliere beveiligingsbedrijven. Veel meer dan nu het geval is, kunnen particuliere beveiligers een poortwachtersfunctie vervullen en de ogen en de oren vormen voor politie en andere overheidsorganen.

Lees verder »

Week van de Veiligheid

Als ondernemer start je je bedrijf vanuit passie, met een missie. Veiligheid is misschien niet het eerste waar je dan aan denkt, maar is wel een belangrijke voorwaarde voor succesvol ondernemerschap, voor jou als ondernemer, voor je medewerkers, maar ook voor toeleveranciers en klanten.

Lees verder »

IntelliQ and R&F Analyse Join Forces to Combat Fraud

Risc & Fraud Analyse B.V. (R&F), leaders in EPOS data analysis in the Netherlands, partner with IntelliQ, leading experts in the retail loss prevention sector.

Lees verder »

‘Winkelier ligt wakker van veiligheid personeel en klant’

Voor winkeliers heeft het onderwerp beveiliging een nieuwe betekenis gekregen. Werd eerder vooral gekeken naar technologie tegen diefstal, inmiddels krijgt ook het gevoel van veiligheid onder personeel en klanten de hoogste prioriteit. Dit blijkt uit de landelijke Retail Security Benchmark 2021, een onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in samenwerking met Trigion.

Lees verder »

Rechter vernietigt ontslag na ‘diefstal’ door caissière

Om de interne criminaliteit terug te dringen hebben veel winkels ‘zero tolerance’ ingevoerd voor stelend personeel. Toch kan dit beleid te ver doorslaan, vond een kantonrechter in Amsterdam. Albert Heijn had een caissière niet mogen ontslaan, nadat zij zonder te betalen twee flesjes cola uit de winkel had gepakt.

Lees verder »

Onderzoek naar politietoezicht op beveiligingsbedrijven

De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt hoe de politie de werkwijze van particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus controleert. De politie moet nagaan of deze bedrijven zich in de praktijk aan de regels houden.

Lees verder »

Ook onrechtmatig beeld kan als wettig bewijs dienen

Wist u dat uw camerabeelden niet langer dan noodzakelijk mogen worden bewaard, niet door iedereen mogen worden bekeken en dat u een goede reden moet hebben om een camera op te hangen? ICT-jurist Arnoud Engelfriet bespreekt het omgaan met camerabeelden.

Lees verder »

Wat te doen bij terreurdreiging?

In samenwerking met Politie Rotterdam Rijnmond heeft het Risc & Fraud Training Center een aantal succesvolle Awareness bijeenkomsten rondom het onderwerp “ Wat te doen bij Terrorisme/ Terreurdreiging ” georganiseerd voor de vastgoedeigenaren, medewerkers & eigenaren van de winkel- en horecagelegenheden in het centrum van Rotterdam.

Lees verder »

Investeer meer in Criminaliteitspreventie

Criminaliteitspreventie verdient een prominente plek binnen het veiligheidsbeleid. Om tal van redenen, bijvoorbeeld omdat een slachtoffer-, situatie- en dadergerichte aanpak breder werkt dan alleen een puur repressieve, dadergerichte aanpak. Uit onderzoek weten we inmiddels dat preventie werkt. Daarvoor bestaat genoeg overtuigend, empirisch bewijs.

Lees verder »

Agressie kost gemeentehuis anderhalve ton aan beveiliging

Agressie bij de balies van het gemeentehuis kost Leeuwarden structureel 150.000 euro aan extra beveiliging per jaar, zo schrijft de Leeuwarder Courant. Niettemin blijft geweld tegen ambtenaren een groeiend probleem met heel veel impact voor de slachtoffers.

Lees verder »

Aantal gewapende overvallen op winkels neemt fors toe

Het aantal gewapende overvallen op winkels is in de eerst acht maanden van dit jaar sterk toegenomen, meldt De Telegraaf op basis van gegevens van Detailhandel Nederland. Opvallend, want sinds 2011 was er sprake van een voortdurende daling van overvallen op winkels en horecagelegenheden.

Lees verder »

Aantal roofovervallen al 18 procent hoger dan in heel 2018

Na een jarenlange daling stijgt het aantal roofovervallen dit jaar met maar liefst 18 procent. Dat meldt het AD. Vooral pizzakoeriers en andere maaltijdbezorgers zijn in toenemende mate het slachtoffer. Er vonden op hen dit jaar al 88 overvallen plaats, terwijl dat er in heel 2018 nog 42 waren.

Lees verder »

’Fraude van de buitencategorie’ in ’fantasiewereld’

Ruim 4,3 miljoen euro werd in negen maanden tijd door een werknemer weggesluisd van de rekeningen van bloemenveiling Royal FloraHolland. Dat gebeurde op zeer gewiekste wijze, want de werknemer had zelf niet direct toegang tot het geld. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 3 jaar cel.

Lees verder »

Mag een hotel een kopie van je paspoort maken?

Tijdens het inchecken bij een hotel of camping wordt soms een kopie van je identiteitsbewijs gemaakt. Vaak worden deze kopieën ook nog eens gemaakt met de pasfoto en het Burgerservicenummer (BSN) leesbaar in de kopie. Maar wist je dat een kopie maken helemaal niet is toegestaan?

Lees verder »

Waarschuwingsregister blijkt effectief

Het Waarschuwingsregister, een zwarte lijst van oud-winkelmedewerkers die ontslagen zijn vanwege fraude, blijkt steeds effectiever. In 2018 waren er 595 positieve treffers, wat een stijging van 60 procent is ten opzichte van het jaar daarvoor.

Lees verder »

Dieven teisteren Nederlandse winkeliers: 1,8 miljard verlies

Nederlandse winkeliers hebben vorig jaar 1,8 miljard euro verloren door diefstal. Daarmee heeft Nederland ná Spanje de hoogste winkelcriminaliteit in West-Europa. Dat blijkt uit de studie Retail Security in Europe die is uitgevoerd door onderzoekers van de Universitá Cattolica del Sacro  Cuore uit Milaan. Supermarkten, bouwmarkten en kledingwinkels zijn het populairst bij winkeldieven.

Lees verder »

Stijging woninginbraken tijdens zomervakantie

Het aantal claims naar aanleiding van een woninginbraak is in 2018 met 5,7 procent afgenomen ten opzichte van 2017. De zomervakantie blijft echter populair bij de dievengilde. Dat maakt het Verbond van Verzekeraars bekend.

Lees verder »

‘Overvallen levensontwrichtend voor slachtoffers’

Een 38-jarige man uit Apeldoorn stond maandag 18 februari terecht voor de rechtbank Gelderland te Zutphen voor overvallen op twee cafetaria’s in Apeldoorn en op een restaurant op een vakantiepark in Beekbergen. Aan de man moet volgens de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van acht jaar worden opgelegd.

Lees verder »

Grote stijging van aanvragen Verklaring Omtrent Gedrag

Sinds 2014 is het aantal aanvragen voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bijna verdubbeld. In 2018 waren het er ruim 1,2 miljoen. De reden is dat steeds meer werkgevers zo’n verklaring willen om plegers van ernstige misdrijven buiten de deur te houden. Jaarlijks wordt de VOG tussen de 2500 en 3500 keer geweigerd.

Lees verder »

Tabaksindustrie zet Particuliere recherche in tegen nepsigaretten

Lees verder »

Hoe gewone mensen verdwijnen in de fraudedriehoek

Ook gewone mensen zoals jij en ik kunnen makkelijk in sjoemelaars veranderen, aldus Ben Tiggelaar, gedragsonderzoeker, trainer en publicist.

Lees verder »

Geweld in winkelstraten wordt harder en professioneler

De criminaliteit in de winkelstraat wordt volgens De Telegraaf veel gewelddadiger en professioneler. Omdat ook het aantal misdrijven sinds enkele jaren nauwelijks meer daalt, roept Detailhandel Nederland op om van bestrijding van winkelcriminaliteit een politieke topprioriteit te maken.

Lees verder »

Overvallers worden gemiddeld steeds jonger én gewelddadiger

Overvallers worden gemiddeld steeds jonger en leggen zich meer toe op ‘makkelijke’ doelwitten. Wel neemt het totaal aantal roofovervallen iets af. Dit zegt Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator van de Nationale Politie, in De Telegraaf.

Lees verder »

‘Boeven’ helpen marktbezoekers in Apeldoorn Zuid

Acteurs hebben bezoekers van het Schubertplein vrijdagochtend ‘bestolen’ om ze zo bewust te maken van hoe snel zakkenrollers toe kunnen slaan. Een mevrouw die kaas bij een marktkraam kocht, merkte niet dat ondertussen haar fiets werd gestolen. Toen ze daar op gewezen werd,  zette ze de tweewieler direct op slot. 

Lees verder »

Overname Stuij Criminaliteitspreventie door Risc & Fraud Training Center

Risc & Fraud Training Center, leverancier van maatwerk trainingen voor diverse organisaties en instellingen en dochter van R & F Group, heeft per 21 augustus 2017 de activiteiten van Stuij Criminaliteitspreventie overgenomen.  

Lees verder »

Meer geregistreerde winkelfraudeurs proberen opnieuw te solliciteren

Afgelopen jaar zijn ruim een kwart meer geregistreerde frauderende winkelmedewerkers gesnapt toen ze probeerden te solliciteren naar een nieuwe baan in de detailhandel zo meldt de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). 

Lees verder »

Sweethearting; hoe ga je er mee om?

In ons grand-café serveren wij bij de koffie en thee gebak en koekjes. Laatst zag ik dat een medewerker alleen de geserveerde koffie afrekende en niet de ook geserveerde gebakjes. Het bleek al snel dat de betreffende gasten vrienden waren van de medewerker. Hoe maak ik hier korte metten mee? 

Lees verder »

Vals geld blijft hardnekkig probleem voor winkeliers

Vals geld blijft een probleem. Dat zegt Detailhandel Nederland op basis van de halfjaarlijkse ‘vals geld update’ van de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank vandaag.

Lees verder »

Fraudeur detailhandel steeds vaker herkend

De gezamenlijke aanpak door winkeliers van interne fraude werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit het jaarverslag van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). De gepresenteerde cijfers laten zien dat frauderend personeel steeds vaker wordt herkend binnen lopende sollicitatieprocedures. 

Lees verder »

Detailhandel pakt interne fraude breder aan

Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) heeft zijn werkwijze aangepast aan de opkomst van flexibele arbeidsrelaties, gedetacheerd personeel en shop-in-shop-constructies.

Lees verder »

Register bemoeilijkt interne fraude in winkel

Dat meldt de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel, die tien jaar bestaat.

Lees verder »

Winkeldiefstal gaat met de tijd mee

ISS, een bedrijf voor computerbeveiliging in Atlanta, zegt dat de gebrekkige programma’s dieven in staat stelt prijzen te veranderen van goederen die webwinkels verkopen.

Lees verder »

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-17566036-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');