Voor €100 miljoen gestolen bij Jumbo, €2 miljard in hele retailketen

Winkeliersvereniging INretail wil een strengere aanpak van winkeldiefstal. Dat zegt de brancheorganisatie naar aanleiding van het nieuws dat er bij Jumbo voor €100 miljoen wordt gestolen.

Jumbo meldt in een persbericht vandaag dat het te maken heeft met winkels waar 1 procent van de omzet niet langs de kassa gaat. Het betekent op een totale omzet van ruim €10 miljard dat er dus zo’n €100 miljoen aan producten gestolen wordt. Dat gebeurt met name bij de zelfscankassa’s. Jumbo kondigt daarom meer maatregelen aan, waaronder meer bewakingscamera’s.

Branche wil hardere aanpak winkeldiefstal

Branchevereniging INretail meldt dat dit diefstalcijfer voor de hele sector op zo’n €2 miljard uitkomt. Daarom wil de organisatie in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid voor strengere maatregelen. ‘De huidige aanpak voldoet niet en zal er alleen maar voor zorgen dat het aantal diefstallen verder toeneemt. Zo kan het niet verder gaan’, laat een woordvoerder weten.

Politie registreert meer winkeldiefstal

Ook de politie constateerde onlangs al dat het aantal winkeldiefstallen in de lift zit. Die telde van januari tot en met november van vorig jaar meer dan 41.000 winkeldiefstallen. Dit aantal was sinds 2014 niet zo hoog en de cijfers over december 2023 moeten nog bekend worden gemaakt. Dat blijkt uit een analyse van ANP op basis van politiecijfers.

INretail wijt de gestegen diefstallen niet alleen aan de opkomst van zelfscankassa’s. Als mogelijke oorzaken wijst een woordvoerder ook naar een gewijzigde moraal van consumenten en het aantal agenten op straat.

Camera’s en kunstmatige intelligentie

Overigens zijn er al oplossingen die winkeldiefstal terug kunnen dringen. Retailexpert Eelco Hos wijst op ontwikkelingen in het buitenland waar al veel gewerkt wordt met kunstmatige intelligentie, beeldherkenning of camera’s die feilloos in de gaten houden met welke producten een klant een winkel verlaat. ‘De notoire dief die schaamteloos met een volle tas naar buiten loopt, zal nog wel even blijven bestaan, maar veruit de meeste diefstallen en fouten bij de kassa kunnen zo voorkomen worden. En deze technieken zullen ontegenzeggelijk ook hier worden ingevoerd.’

bron: Distrifood 3 januari 2024

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-17566036-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');