Geweld in winkelstraten wordt harder en professioneler

De criminaliteit in de winkelstraat wordt volgens De Telegraaf veel gewelddadiger en professioneler. Omdat ook het aantal misdrijven sinds enkele jaren nauwelijks meer daalt, roept Detailhandel Nederland op om van bestrijding van winkelcriminaliteit een politieke topprioriteit te maken.

Donderdagochtend debatteert de Tweede Kamer over het toenemende geweld tegen winkeliers met onder andere roofovervallen en plofkraken. Volgens donderdag gepubliceerde cijfers van de politie leidt vooral de aanwezigheid van contant geld tot problemen. Zeker als dit in een geldautomaat zit. Vorig jaar vonden er maar liefst 87 aanvallen op geldautomaten plaats, bijna evenveel als in 2016. In ruim 70 procent van de gevallen gebruikten de criminelen daarbij zware explosieven, waarbij soms ook delen van winkels werden verwoest.

Roofovervallen

Jaren lang daalde het aantal overvallen op winkels, maar sinds 2015 blijft het aantal vrijwel constant. In 2017 vonden 262 roofovervallen plaats op winkels. Dat is nog wel een stuk minder dan in het ‘topjaar’ 2011, toen er 700 overvallen werden geregistreerd, maar er is verder weinig reden tot gerustheid. Deze week kwamen de capaciteitstekorten bij de politie uitgebreid in het nieuws. Ook Detailhandel Nederland maakt zich hier grote zorgen over. Juist dankzij verhoogde politie-inzet en de samenwerking met de winkeliers kon het aantal overvallen tussen 2011 en 2015 zo sterk dalen, aldus de brancheorganisatie.

 

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-17566036-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');