’Fraude van de buitencategorie’ in ’fantasiewereld’

Ruim 4,3 miljoen euro werd in negen maanden tijd door een werknemer weggesluisd van de rekeningen van bloemenveiling Royal FloraHolland. Dat gebeurde op zeer gewiekste wijze, want de werknemer had zelf niet direct toegang tot het geld. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 3 jaar cel.

Mohamed G.-M. was gokverslaafd. De kiem werd gelegd op zijn twaalfde, met de voetbaltoto. Op zijn vijftiende was hij echt verslaafd. Zijn school en later zijn studie aan de universiteit leden er niet onder. Zijn bankrekening wel. Hij bouwde al jong schulden op. Op zijn zeventiende liet hij zich al eens behandelen voor zijn verslaving. Zonder blijvend resultaat.

Gokverslaafd

Zijn baan bij de bloemenveiling bleek de kat op het spek binden. Iedere week ging er voor honderd miljoen euro aan betalingen langs de afdeling waar hij werkzaam was. Mohamed G.-M. stopte er geregeld eentje tussen aan oud-cliënt Randstad, en koppelde daar zijn eigen bankrekening aan. Het begon met relatief kleine bedragen, maar die werden snel hoger. In totaal maakte hij 82 keer geld naar zichzelf over, waarvan twintig keer bedragen boven de ton. Vrijwel alles is digitaal vergokt. Soms won hij iets. Dan zette hij de opbrengst meteen weer in op een andere sportwedstrijd.

Fantasiewereld

,,Geld had voor mij totaal geen waarde meer”, probeerde Mohamed G.-M. de rechtbank uit te leggen wat hem dreef. Hij noemt zijn daden nu zelf ook ,,bizar”, maar leefde destijds in een ,,fantasiewereld. Als je aan het gokken bent, dan geloof je in je eigen waarheden.” Hij was er dag en nacht mee bezig, nam na een lange werkdag 5 minuten om te eten, en ging verder met gokken. Hij verwaarloosde zijn sociale contacten en heeft nog maar één vriend over. ,,Je verliest je gevoel voor anderen.”

Dat er ongebruikelijk grote bedragen van zijn rekening naar goksites gingen, viel de betalingsdienst Global Collect Services op, waarna het net rond Mohamed G.-M. zich sloot. Eind april van dit jaar werd hij aangehouden. Volgens de officier van justitie kenmerkte het gedrag van de verdachte zich door ,,gewiekstheid, intensiteit en volharding. Een gokverslaafde kan nog een moreel kompas hebben, maar dat was bij hem volledig op hol geslagen. Hij heeft het vertrouwen van zijn werkgever en collega’s grof beschaamd.”

De verdachte maakte grof misbruik van het vertrouwen dat in hem was gesteld. De nodige handelingen verrichte hij gewoon op kantoor, onder werktijd, tussen zijn collega’s die van niets wisten.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de verdachte drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Een van de voorwaarden zou moeten zijn dat verdachte wordt verboden deel te nemen aan kansspelen en dat hij zich laat behandelen voor zijn gokverslaving. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-17566036-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');