Aantal roofovervallen al 18 procent hoger dan in heel 2018

Na een jarenlange daling stijgt het aantal roofovervallen dit jaar met maar liefst 18 procent. Dat meldt het AD. Vooral pizzakoeriers en andere maaltijdbezorgers zijn in toenemende mate het slachtoffer. Er vonden op hen dit jaar al 88 overvallen plaats, terwijl dat er in heel 2018 nog 42 waren.

Ook andere overvallen nemen in aantal toe. In 2018 werden er 649 overvallen geregistreerd, dit jaar staat de teller al op zo’n 750, terwijl de donkere dagen nog niet zijn aangebroken. Volgens de politie is het bij de zogeheten ‘hit-and-run-overvallen’ vaak moeilijk om de relatief jonge daders op te sporen.
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) adviseert met name de maaltijdbezorgers om geheel over te gaan op PIN-betalingen, maar restaurants zouden hier terughoudend in zijn uit angst klanten te verliezen als er niet meer contant betaald kan worden.

Bodycams
De grote pizzaketens, zoals Domino’s en New York Pizza, en thuisbezorgd.nl zijn wel bezig om contant geldverkeer uit te bannen. Maar restaurants die via thuisbezorgd.nl werken, maar eigen bezorgers in dienst hebben, accepteren vaak nog wel contante betalingen.
Er wordt ook geëxperimenteerd met bodycams. Enkele bedrijven hebben subsidie gekregen om daar ervaringen mee op te doen. In Rotterdam nam het aantal overvallen op bezorgers met bodycam flink af. Gevreesd wordt echter dat invoering van de kostbare apparatuur zal stoppen als de subsidie wordt afgeschaft.

Supermarkten
Behalve maaltijdbezorgers worden ook supermarkten weer vaker overvallen. De eerste zeven maanden van dit jaar gebeurde dat 69 keer, terwijl in heel 2018 nog ‘maar’ 49 overvallen plaatsvonden. De verdenkingen gaan uit naar mobiele bendes, die vooral in de grensregio’s Eindhoven en Nijmegen actief zijn. Dit jaar waren er series overvallen in bijvoorbeeld Nijmegen en Eindhoven.
Landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap van de Nationale Politie wijst op het belang van een snelle aanpak. De overvallers zijn vaak serieplegers en gaan volgens hem door totdat zij gepakt worden. De overvallers in Eindhoven en Nijmegen zijn inmiddels opgepakt, maar landelijk leidt maar de helft van het aantal overvallen tot aanhoudingen. Er zijn inmiddels voorlichtingscampagnes gestart om supermarkten te wijzen op maatregelen die de kans op een overval kunnen verkleinen.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-17566036-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');