Rechter vernietigt ontslag na ‘diefstal’ door caissière

Om de interne criminaliteit terug te dringen hebben veel winkels ‘zero tolerance’ ingevoerd voor stelend personeel. Toch kan dit beleid te ver doorslaan, vond een kantonrechter in Amsterdam. Albert Heijn had een caissière niet mogen ontslaan, nadat zij zonder te betalen twee flesjes cola uit de winkel had gepakt.

Op 16 november 2020 kreeg een 21-jarige caissière van een Albert Heijn in Amsterdam-West ontslag op staande voet, nadat zij vier dagen eerder twee flesjes cola uit de winkel had gepakt om deze met een collega op te drinken in de personeelskantine. Het was niet haar bedoeling om de flesjes te stelen. Zij had nog recht op een maaltijdvergoeding, maar was vergeten de flesjes hiermee te verrekenen bij de servicebalie. Omdat zij het niet eens was met het ontslag, sleepte ze haar werkgever voor de rechter.

Cultuuromslag
Albert Heijn verdedigde het ontslag voor de rechter. De caissière was al vijf jaar in dienst bij de supermarkt en zou dus de regels moeten kennen. Bovendien zou zij op de hoogte moeten zijn van de kort voor de ‘diefstal’ doorgevoerde cultuuromslag, omdat in het filiaal te ‘losjes’ met de regels werd omgegaan.
De kantonrechter was het met de winkelier eens dat de caissière een fout had gemaakt door de flesjes niet correct af te rekenen, maar vond het niet aannemelijk dat dit met boze opzet was gebeurd. Bovendien was de rechter er niet van overtuigd dat Albert Heijn de cultuuromslag in voldoende mate naar het personeel had gecommuniceerd. De supermarkt had minstens een overgangsperiode moeten invoeren, zodat medewerkers met de nieuwe regels vertrouwd hadden kunnen raken. In het geval van de caissière had men daarom met een waarschuwing moeten volstaan. Albert Heijn moest het ontslag ongedaan maken en de caissière het gedurende zes maanden gederfde salaris alsnog betalen.

Bron: beveiligingsnieuws.nl 11 juni 2021

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-17566036-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');