Agressie kost gemeentehuis anderhalve ton aan beveiliging

Agressie bij de balies van het gemeentehuis kost Leeuwarden structureel 150.000 euro aan extra beveiliging per jaar, zo schrijft de Leeuwarder Courant. Niettemin blijft geweld tegen ambtenaren een groeiend probleem met heel veel impact voor de slachtoffers.

Nog afgelopen vrijdag moesten politie en gemeentelijke handhavers met man en macht optreden in het gemeentehuis om een 34-jarige amokmaker uit Den Haag in de boeien te slaan. En vorig jaar werd een bode gegijzeld en verwond door een 40-jarige man uit de Friese hoofdstad. De verdachte werd gearresteerd en veroordeeld tot anderhalf jaar cel. “De afgelopen jaren is het aantal incidenten met agressie en geweld in de hal van het gemeentehuis en stadhuis toegenomen”, zegt het stadsbestuur. “Vaak door mensen met een psychische stoornis.” Na het incident van vrijdag is de beveiliging nog verder opgevoerd. Eerder werden ook al extra maatregelen getroffen, zoals extra beveiligers en een verbeterd camerasysteem. Verder konden medewerkers op kosten van de gemeente een cursus zelfverdediging volgen.

bron: beveiligingnieuws.nl 29 oktober 2019

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-17566036-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');