Branche helpt graag mee in strijd tegen misdaad en ondermijning

Georganiseerde misdaad en ondermijning kunnen beter worden aangepakt als de politie méér gaat samenwerken met particuliere beveiligingsbedrijven. Veel meer dan nu het geval is, kunnen particuliere beveiligers een poortwachtersfunctie vervullen en de ogen en de oren vormen voor politie en andere overheidsorganen.

Dit schrijft Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, in een brief aan Vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer. Deze spreekt volgende maand over georganiseerde criminaliteit en ondermijning.

Bijstaan
De branche zegt de overheid te kunnen bijstaan met mobiele surveillance, inzet van beveiligers, gebruik van moderne apparatuur, cameratoezicht vanuit particuliere alarmcentrales, inzet van persoonsbeveiligers (die vaak ervaring hebben opgedaan bij defensie en politie) en met adviezen over technische en sociale beveiliging. Bovendien kunnen particuliere onderzoekers de politie helpen bij de noodzakelijke risico-analyses, het onderzoeken van (be)dreigingen op internet en zelfs bij (recherche)onderzoeken naar personen, netwerken en financiële stromen. Van der Steur wijst erop dat alle Nederlandse beveiligers en onderzoekers door de politie zijn gescreend en dat er op het functioneren van beveiligingsbedrijven voortdurend controle bestaat.

Gezamenlijk
“Het is de kunst”, zegt Van der Steur, “om de uitdagingen die er op dit terrein zijn en die de komende jaren alleen maar zullen groeien, in gezamenlijkheid het hoofd te bieden.” Hij voegt er meteen aan toe dat iedereen dit moet doen vanuit zijn eigen rol “en dat het geweldsmonopolie bij de politie berust.”
In de brief aan de Tweede Kamer gaat Van der Steur meer gedetailleerd in op de mogelijkheden die de Nederlandse Veiligheidsbranche ziet voor verbetering van de samenwerking tussen beveiligingsbedrijven en overheidsorganisaties. Hij denkt daarbij aan meer en betere informatiedeling (“in andere landen zijn hiermee positieve ervaringen opgedaan”), hulpverlening bij het opsporen van veroordeelde personen (waarmee eerder al een succesvolle pilot is gedaan), maar ook aan concrete actie om ondermijning aan te pakken en bedreigde personen te bewaken en te beveiligen.

bron: beveiligingsnieuws, 21 oktober 2021

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-17566036-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');